Social value in vastgoed: putting the S in ESG (2024)

Social value in vastgoed: putting the S in ESG (1)

  • Dit artikel melden

Melina 💡 Gorrebeeck Social value in vastgoed: putting the S in ESG (2)

Melina 💡 Gorrebeeck

CEO Think Ahead 🧠 Human Science in Real Estate Expert

Gepubliceerd op 14 jun. 2024

+ Volgen

Social value verwijst naar de positieve bijdrage die vastgoedprojecten leveren aan mensen, buurten en de samenleving in het algemeen. Want vastgoed gaat - gelukkig - niet alleen over financieel rendement, het heeft ook een bredere impact op milieu en mensen. Sociale impact (‘doing good’) wordt zo een belangrijke onderscheidende factor voor projectontwikkelaars en vastgoedprofessionals.

Naar een definitie van social value…

‘Social value’ is een ruim begrip dat gelinkt wordt aan termen zoals gemeenschap, meerwaarde en duurzaamheid. In de vastgoedsector maken we een onderscheid tussen de 'externe omgeving' en de 'interne omgeving' van projecten/gebouwen. In de 'externe omgeving' gaat het vooral over het betrekken van de omgeving in het ontwikkelingstraject en het welzijn van de bredere gemeenschap. Bij de 'interne omgeving' slaat het meer op de veiligheid, het welzijn en de tevredenheid van de gebruikers en bewoners van een gebouw.

De impact van social value

De Europese vastgoedsector is verantwoordelijk voor 40% van onze energieconsumptie en 36% van de broeikasgassen. Die ecologische voetafdruk moet dus drastisch naar beneden. Maar duurzaamheid gaat over meer dan milieu en klimaat, sociaal welzijn is er een integraal onderdeel van. Als je weet dat Europeanen 90% van hun tijd binnen spenderen, dan is het logisch dat de vastgoedsector een belangrijke rol speelt en dito verantwoordelijkheid draagt in het versterken van ons fysiek, mentaal en sociaal welzijn.

Kantoor- en werkruimtes zijn een belangrijk onderdeel van deze zoektocht naar meer welzijn. Het gebruik ervan kwam tijdens de coronacrisis sterk onder druk te staan, nu is het kwestie van gebouwen zo te ontwerpen dat ze het welzijn van de gebruikers en de omgeving verhogen.

Social value in vastgoed: putting the S in ESG (3)

Social value is niet langer vrijblijvend

De wetgeving rond duurzaamheid breidt zich uit naar het sociale domein. Het sociale aspect (de ‘S’ in ESG) wordt dus een belangrijker criterium om de duurzaamheid en de ethische impact van een investering te beoordelen. Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is er nu ook een EU-richtlijn die bedrijven verplicht om gedetailleerde informatie te verstrekken over hun milieu- en sociale impact, evenals governance praktijken. Het doel is om de transparantie en verantwoording te vergroten met betrekking tot duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Er moet gedetailleerd gerapporteerd worden over de impact op lokale gemeenschappen, sociale inclusie en zaken zoals betaalbaarheid. Naast de impact moet ook aangetoond worden hoe stakeholders betrokken worden bij de besluitvormingsprocessen.

Met Think Ahead ondersteunen we bedrijfsleiders om CSRD te implementeren. We gaan wij aan de slag met teams om te kijken: 1) waar ze impact willen maken, 2) hoe ze impact willen maken, 3) hoe we de impact kunnen meten, 4) hoe we de impact kunnen rapporteren en 5) hoe we de stakeholderprocessen kunnen begeleiden.

Besluit

Social value in vastgoed speelt een cruciale rol in het bouwen aan een duurzamere en inclusievere samenleving. De ‘S’ van ESG moet centraal staan in de evaluatie van de maatschappelijke impact van vastgoedprojecten. Door de CSRD zullen bedrijven deze sociale waarden expliciet moeten rapporteren, een goede zaak voor de transparantie en de verantwoordelijkheid binnen de vastgoedsector. Want mensen maken een gebouw, niet bakstenen.

Help bijdragen te verbeteren

Markeer bijdragen als nutteloos als u ze niet relevant of waardevol voor het artikel vindt. Deze feedback is privé en wordt niet openbaar gedeeld.

Bijdrage is voor u verborgen

Deze feedback wordt nooit openbaar gedeeld. We gebruiken de feedback om iedereen betere bijdragen te tonen.

Interessant
Commentaar

14

1 commentaar

Ingrid Larik

Procesbegeleiding HRM/organisatorische/ruimtelijke uitdagingen/Omgevingsbemiddeling ||Verduurzamen samenwerking/transitie(cultuur-structuur,waardeketen,partnerships-ecosysteem)| FutureFit Leiderschap|Conflictbemiddeling|

1 d

  • Dit commentaar rapporteren

En dit is essentieel inderdaad...het gaat om meer dan cijfers en rapporten. De #ESG als hefboom om #mindset en #gedrag te kantelen. Bedrijfsleiders praktisch begeleiden om CSRD te implementeren. En ik citeer je graag Melina ( en blij dat wij op bepaalde vlakken samenwerken) Aan de slag gaan met teams om te kijken: 1) waar ze impact willen maken,2) hoe ze impact willen maken, 3) hoe de impact meten, 4) hoe de impact rapporteren en 5) hoe de stakeholderprocessen in goede banen leiden ...en verankeren in de bedrijfsvoering #organisationsareconversations #chancestochange #Sustainability #ESD

Interessant Reactie

1 reactie 2 reacties

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van deze auteur

Geen vorige content meer

  • Een coworking in je kantoorgebouw: voordelen, uitdagingen en aandachtspunten 30 mei 2024

Geen volgende content meer

Aanmelden

Blijf op de hoogte van uw professionele wereld

Aanmelden

Door op Doorgaan te klikken om deel te nemen of u aan te melden, gaat u akkoord met de gebruikersovereenkomst, het privacybeleid en het cookiebeleid van LinkedIn.

Nog geen lid van LinkedIn? Word nu lid

Social value in vastgoed: putting the S in ESG (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5962

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.